Jasna Hengović podelila nagrade mladim talentom

04 jul 2023

11. junija je v Cankarjevem domu potekala slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja, Zotkini talenti 2023. Med podeljevalci je bila tudi Jasna Hengović, Inženirka leta 2020.

Prireditev je bila namenjena najboljšim na državnih tekmovanjih iz znanja in srečanjih, ki so jih v šolskem letu 2022/2023 organizirali v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), njihovim mentorjem in staršem. Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je v tem šolskem letu sodelovalo skupno več kot 47.600 otrok in mladih, od katerih jih je 848 prejelo zlata priznanja na državnih tekmovanjih.

Poleg najboljših s tekmovanj – prejemnikov zlatih priznanj – so se prireditve udeležili tudi njihovi starši in mentorje, predstavniki fakultet in univerz, predstavniki institucij, ki so dejavne na podobnih področjih kot ZOTKS, in predstavniki drugih nevladnih organizacij. Na prireditvi se je zbralo več kot 1.450 osnovnošolcev, dijakov, mentorjev ter drugih gostov.

Med podeljevalci nagrad mladim talentov je bila tudi Jasna Hengovič, Inženirka leta 2020, ki je z zbrano publiko delila tudi nekaj lastnih izkušenj in osebno zgodbo, ki jo je popeljala na pot inženirstva.

Letošnja prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom dr. Nataše Pirc Musar, predsednice RS, ki je tudi častna pokroviteljica projekta Inženirka leta.

Cilji prireditve so:

  • enkrat letno pripraviti prireditev v čast najboljšim učencem in dijakom (s področja logike tudi študentom) na tekmovanjih iz znanja in srečanjih,
  • organizirati svečano prireditev za najboljše in na prireditvi njihove rezultate oziroma dosežke predstaviti širši množici,
  • razglasiti in dodatno izpostaviti tudi lanskoletne (šolsko leto 2020/2021) udeležence olimpijskih tekmovanj oziroma mednarodnih srečanj in njihove dosežke ter predstaviti letošnje člane slovenskih ekip, ki se bodo udeležile mednarodnih tekmovanj iz znanja oziroma srečanj mladih raziskovalcev,
  • v pripravo prireditve vključiti nadarjene otroke in mlade ter njihovo delo promovirati skupaj s prireditvijo (izvedba natečaja za mlade pevce, plesalce, igralce, recitatorje, ki bi se radi predstavili),
  • otrokom, mladim, njihovim mentorjem in staršem ponuditi nabor dodatnih tehnično-naravoslovnih oziroma ustvarjalnih aktivnosti, ki se jih lahko udeležijo pred prireditvijo.

Celotno prireditev si lahko ogledate tukaj