Jasna Hengović navduševala osnovnošolke za programiranje

03 okt 2022

Jasna je skozi motivacijsko predstavitev in pogovorom z učenkami osnovnih šol predstavila kako v podjetju Cosylab s pomočjo programskega znanja pomagajo zdravnikom prepoznati raka in kako izgleda poklic programerke.

V šolskem letu 2021/22 je 24 osnovnih šol iz celotne Slovenije sodelovalo v projektu Girls_Do_Code, kjer so s pomočjo lokalnih učiteljev učili deklice iz 4., 5. in 6. razreda, osnov logičnega razmišljanja in programiranja. Skozi celotno šolsko leto je več kot 400 deklic obiskovalo 22 urne tečaje Girls_Do_Code, kjer so spoznavali osnovne programske koncepte, programirali lastne igrice, se učili o varni rabi interneta, ter se zabavale.

Za zaključek šolskega leta so organizatorji projekta: Digital School, Simbioza - socialno podjetje in podjetje Celtra, pripravili enodnevni Girls_Do_Code Hackathon, kjer so deklice dobile nalogo (hack): “Kako sovrstnicam predstaviti programiranje kot znanje prihodnosti”.

Deklice so imele na voljo 2h časa, da si zamislijo lasten projekt, naredijo plan, si razdelijo delo, raziskujejo, razmišljajo, se uskladijo in sprogramirajo svoj lasten program, igro, naredijo video, predstavitev, plakat in se odločijo kako in na kakšen inovativen način bodo predstavile oz. PITCH-ale svoj lasten projekt svojim sovrstnicam, mentorjem in učiteljem.

Deklice so pokazale izjemne projekte, ki so izpostavljali, da je programiranje znanje, ki ga bodo uporabljale v prihodnosti v večini poklicev. Vse rešitve so bile usmerjene v napredek in povezovanje znanj prihodnosti.

Namen Girls_Do_Code Hackatona je bil, da deklice predstavijo svoja znanja, poleg tega pa se zabavajo, spoznajo sovrstnice iz različnih krajev Slovenije in skupaj nadgrajujejo svoje znanja in pridobijo nova izkušnje. Energija skozi celoten Hackathon je bila izjemna, projekti, ki so jih deklice pripravile in predstavile nam bodo v pomoč, kako v prihodnosti približati programiranje, na deklicam zanimiv način in kako pomagati izenačiti neskladje med spoloma v sektorju informacijskih tehnologij.

Več o hackathonu in projektu Girls_Do_Code je na voljo tukaj