Popotnica nominirankam za inženirko leta 2020: kaj lahko moja zgodba pomeni drugim?

02 feb 2021

Leto 2020 se je zame začelo kot eno izmed najbolj posebnih. 8. januarja 2020 so me razglasili za inženirko leta 2019.

Piše dr. Aida Kamišalić Latifić, Inženirka leta 2019

Leto 2020 se je zame začelo kot eno izmed najbolj posebnih. 8. januarja 2020 so me razglasili za inženirko leta 2019. Iskreno nisem verjela, da bom ravno jaz postala inženirka leta, saj je že sama nominacija bila velik dosežek. Tak naziv za sabo prinese precejšnjo medijsko pozornost, ki je sicer nisem vajena. Naenkrat sem morala izstopiti iz svoje cone udobja in širši javnosti predstaviti svojo zgodbo. Zavedala sem se, kaj moja zgodba lahko pomeni drugim. Kaj lahko pomeni mladim, ki niso v privilegiranem položaju in se mogoče komaj prebijajo skozi življenje. Lahko jim dam upanje v svetlejšo in boljšo prihodnost. Če sem zmogla jaz – migrantka, begunka – potem zmore vsak.

Pot znanja – brez bližnjic, z veliko dela, truda, odrekanja

Prvih nekaj dni po izboru je bilo izjemno napornih, vrstili so se intervjuji, snemanja, gostovanja v oddajah. Potem pa šok – 12. januarja nas je nenadoma zapustila ženska, ki mi je bila druga mati. Iskreno se je veselila vsakega mojega uspeha in podoživljala in čutila vsak moj trenutek žalosti. Imela je konstantno skrb, kako bom zmogla, če sem utrujena, ali skrbim za zdravje ... V nekaj dneh smo šli od tistega velikega veselja do najgloblje žalosti. Bila je učiteljica in najboljši primer, kaj lahko učitelj pomeni svojim učencem in kako jim lahko da moč za življenje. V najtežjih trenutkih sem potegnila tiste zadnje atome moči, za katere še sama nisem vedela, da obstajajo. In ponovno sem črpala neko dodatno energijo, da grem naprej in da se ne ustavim. Mediji so mi usmerili pozornost in to je bil moj trenutek, da mladim pokažem, katera pot je ta prava. Pot znanja – brez bližnjic, z veliko dela, truda, odrekanja, a vendar je to edina prava pot do uspeha. In čeprav sta strokovnost in znanje v tem preteklem letu bila prevečkrat ignorirana in smo dobili občutek, da za uspeh samo moraš pravim osebam prikimati in slediti njihovim navodilom, še vedno verjamem, da je naš glas močnejši.

Inženirski poklic se kaže kot platforma za uspeh

V preteklem letu se je še enkrat več pokazala moč inženirskih pristopov in inženirskega znanja k reševanju izzivov, s katerimi se kot družba soočamo. Inženirski poklic se kaže kot platforma za uspeh. Žal se ženske v Sloveniji še vedno redko odločajo za te poklice. Ker imajo premalo zgledov v neposredni okolici, ker še vedno veljajo stereotipi o moških in ženskih poklicih v naši družbi, ker jih v šolah ne znajo pravilno usmerjati in še in še. Razlogov je veliko. Nam preostane le to, da se kot družba soočimo s tem izzivom, saj govorimo o neizkoriščenem potencialu naše družbe.

Če smo pa čisto odkriti, ženske, ki se ne odločajo za inženirske poklicne poti, so prikrajšane za dobro plačana delovna mesta. In mislim, da to ni zanemarljivo. Zato moramo delati na tem, da razblinimo stereotipe o ženskih in moških poklicih. Vem, da se bo v trenutnih razmerah, mogoče komu zdel to še najmanjši problem, a vendar moramo razmišljati o prihodnosti naše družbe. In pravi napredek kot družba lahko dosežemo zgolj tako, da vsem damo enake možnosti, da odkrijejo in razvijejo svoje potenciale. In da kot družba ponovno damo veljavo pravim vrednotam.

Kljub vsem oviram, gremo ponosno naprej, vztrajamo in smo uspešni

Jutri bo naziv inženirke leta 2020 prejela moja naslednica. Vse nominiranke so izjemne inženirke in sem prepričana, da bo moja naslednica imela svojo navdihujočo zgodbo za mlade. Jaz se lahko samo zahvalim vsem za izkazano zaupanje, da ste v meni prepoznali osebo, ki lahko mlade navduši za inženirske poklice in jim da zagon za prihodnost. Hvala vsem, ki ste mi stali ob strani vsa pretekla leta. Hvala vsem za pozitivno energijo, ki sem jo črpala iz vaših sporočil takrat, ko je bilo najtežje. Hvala tudi tistim, ki so dokončno pokazali svoj pravi obraz. Takšni so sicer v manjšini, a vseeno so povsod in vedno prisotni. In morajo biti prisotni, ker nam dajejo dodatni zagon - da pokažemo, da kljub vsem oviram, ki nam jih nastavljajo, ponosno gremo naprej, vztrajamo in smo uspešni. Dragi prijatelji, hvala vam za vso podporo. Upam, da nam to novo leto ohrani dobro zdravje in povrne vse tisto, kar nam prinaša več sreče in veselja.