Pismo staršem: Zakaj moramo dekleta spodbujati k inženirskim študijem?

02 feb 2021

Oktober naznanja začetek novega študijskega leta. Bruci bodo prvič prestopili prag svoje fakultete. Veliko se jih je vpisalo tudi na tehniške in naravoslovne študije, a ponovno so, pričakovano, dekleta v manjšini. Kdaj ne bo več tako?

Zgled, ki prebudi inženirsko iskro
Ko sem pred leti sama prvič prestopila prag ene izmed tehniških fakultet v Ljubljani, sem se na prvi študijski dan znašla v predavalnici polni fantov. Deklet je bilo le za odtenek. Temu sicer nisem posvečala pozornosti, po svoje sem bila pravzaprav vesela, da sem se po gimnazijskih letih, kjer smo prevladovala dekleta, končno znašla v bolj fantovski družbi. Takrat sploh nisem pomislila, da inženirski svet potrebuje oboje, ženske in moške, da se njihov način dela in razmišljanja razlikuje, da se vsak loti problema drugače in da le skupaj lahko izoblikujeta najboljšo možno rešitev.

S problematiko pomanjkanja žensk v inženirskih poklicih se nisem ukvarjala, dokler se nisem pred dvema letoma pridružila projektu Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. V okviru projekta na srednjih šolah na okroglih mizah gostimo uspešne posameznike, inženirke in inženirje, znanstvenice in znanstvenike, ki razkrivajo svojo zgodbo in dijake navdušujejo za svoj poklic. Vedno jih vprašamo o razlogih za študij tehnike ali naravoslovja. Skoraj vedno je odgovor enak: zgled. Pa naj bo to zgled v starših, bratih, sestrah ali v nekom, ki jim je približal svoje delo in v njihovi glavi spodbudil misel: »Tudi jaz sem lahko inženir.«

Redko se zgodi, da bi kaj takega vprašali fanta
Že v zgodnjih letih je opazno razlikovanje, ki ga delamo med spoloma. Medtem, ko se fantje igrajo z Lego kockami, naj bi se punce igrale s punčkami. Dekleta, ki se zanimajo za tehniko, so izven okvirjev, in zato so njihove odločitve o inženirskem študiju sprejete kot nenavadne, nestandardne. Ko sem se sama vpisala na tehniško fakulteto, sem bila (in še vedno sem) pogosto deležna vprašanja, kako sem se kot dekle odločila za inženirski študij. Redko se zgodi, da bi kaj takega vprašali fanta. Sama sem imela srečo in sta bila v mojem življenju prisotna zgleda. V očetu in prijatelju programerju, ki sta mi predstavila svoje delo. Marsikatero dekle te sreče nima. Kljub odličnemu znanju naravoslovnih predmetov sploh ne pomisli na tehnični študij. Na tej točki to dekle potrebuje zgled. Zgled, ki bo v njej vzbudil iskro inženirstva in jo popeljal na pot tehnike.

Vzor je včasih težko najti, korak k olajšanju iskanja je izbor Inženirka leta. Tam vsako leto predstavimo deset nominirank, deset inženirk, ki vsaka navdihujejo s svojo drugačno zgodbo. Prva Inženirka leta, Dora Domajnko, razvojna inženirka v podjetju RLS Merilna tehnika, je lepo povzela: »Namen Inženirke leta je, da bi bilo za dekleta vedno na voljo dovolj informacij, kakšne prednosti in naloge prinašajo inženirske šole in poklici, da bi se tako lahko samostojno in samozavestno odločale, ali jim to ustreza ali ne.«

Inženirji bodo ustvarjali prihodnost, naj bo vaš otrok med njimi
Pred dnevi sem uspela pogledati zadnji del priljubljene serije Veliki pok (ang. The Big Bang Theory), v katerem Mayim Bialik v vlogi Amy, doktorica nevroznanosti tako v seriji kot tudi v resničnem življenju, v svojem govoru ob prejemu Nobelove nagrade nagovori prav mlada dekleta na pragu odločanja: »Rada bi izkoristila ta trenutek in povedala mladim dekletom, ki sanjajo o znanosti kot svojem poklicu: zagrabite priložnost. To je najlepši poklic na svetu. Če vam kdorkoli reče, da ne morete, ne poslušajte.« Potrebovali bi več takšnih zgledov, tako na televiziji kot v resničnem življenju. Zato, dragi starši, poiščite jih v svoji okolici, med svojimi kolegicami in kolegi, predstavite jih svojim otrokom, še posebej hčerkam, in jih spodbudite k tehničnim poklicem. Saj veste, inženirji bodo ustvarjali prihodnost, naj bo vaš otrok med njimi.

Teja Primožič, bodoča inženirka