Inženirka leta Hrvaške 2023 nagovorila udeležence First Lego League

26 feb 2024

V soboto, 17. februarja je na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Zagrebu potekalo tradicionalno tekmovanje v robotiki First Lego League za tako osnovnošolce kot srednješolce. Slovenski zavod Super Glavce, ki ima licenco za izvajanje tekmovanja za regijo, je letos zbral več kot 260 otrok vseh starosti.

Hrvaška je ena od 110 držav na svetu, kjer poteka to tekmovanje, s skupno več kot 679.000 tekmovalci. Letošnja tema tekmovanja je bila »MasterPiece«, torej »Mojstrovina«, ki spodbuja otroke k razmišljanju in raziskovanju, kako se povezujeta umetnost in robotika. Otroci, ki so s svojimi ekipami mesece delali na rešitvah letošnje naloge, so imeli priložnost svoje robote predstaviti pred strokovno žirijo.

Vsaka ekipa je nastopila v štirih kategorijah: projekt, temeljne vrednote, tehnični intervju in robotska igra. Izmed vseh zbranih ekip je prvo mesto na letošnjem tekmovanju osvojila ekipa Mecha Pingvini, ki jo sestavlja pet deklet in en fant.

Letošnja motivacijska govornica je bila prva inženirka leta na Hrvaškem Snježana Miliša, vodja programa pri Bugatti Rimac. Kot članica strokovne žirije pa je sodelovala tudi nominiranka za inženirko leta Valentina Zadrija, lastnica tehničnih produktov iz podjetja Gideon.

S tem se je zaključil še en krog tega tekmovanja, katerega glavni namen je otroke že v zgodnjem otroštvu naučiti reševati probleme na kreativen način, pri čemer jih vodi globalni program robotike.