Razstava dekleta v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki za promocijo enakosti spolov

20 feb 2024

Ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti so 12. februarja na Kongresnem trgu v Ljubljani predstavili odprtje razstave študentov Naravoslovnotehniške fakultete “Dekleta v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki”. Razstava je del akcijskega načrta promocije enakosti spolov, s katero želijo spodbuditi dekleta k izbiri študija naravoslovja in tehnike ter ozaveščanju družbe o pomenu vključevanja mladih v znanost in raziskovanje ne glede na spol.

V okviru akcije so poleg razstave pripravljeni tudi plakati, ki bodo poslani po srednjih šolah, svetovalnih referatih in na Naravoslovnotehniško fakulteto s pobudo, da dekleta razmislijo o študiju v naravoslovni in tehniški smeri. Poleg tega se univerza aktivno pridružuje evropski pobudi za pripravo manifesta o vključevanju deklet in žensk v znanost, je pojasnila prorektorica za študijske in študentske zadeve in koordinatorica projekta Ksenija Vidmar Horvat.

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je ob razstavi izrazil upanje, da bodo z akcijo pripomogli k preseganju stereotipov o ženskih in moških poklicih ter da si na univerzi prizadevajo vzpostaviti vključujoče okolje vsem, saj še vedno prevladuje vpis fantov: "Na nekaterih tehniških fakultetah imamo še vedno do 90 odstotkov vpisa fantov. S tem izgubljamo polovico potenciala celotne družbe v teh poklicih." Omenil je še, da ima Univerza v Ljubljani dolgo tradicijo glede razbijanja stereotipov, kar dokazuje tudi prva doktorantka Ana Mayer Kansky. Izbor Inženirka leta je tudi eden izmed izborov, ki naslanja problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi.

Kljub temu da EU spodbuja mlade znanstvenice s štipendijami in da so ženska imena zabeležena med svetovnimi izumi, je v 21. stoletju v znanosti še vedno premalo žensk. V Evropski uniji znaša njihov delež v znanstveni skupnosti manj kot tretjino, z zgolj 18 odstotki profesoric v tehniških vedah. Razlogi za to so kompleksni in segajo od zgodovinskih, socialnih, kulturnih do zasebnih vidikov.

Razstava na Kongresnem trgu bo še do začetka marca osvetljevala prispevek žensk v naravoslovnih in tehniških področjih.

Novica je bila objavljena v STAznanost.