Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani razbija mite o strojnem inženirstvu

16 feb 2023

»Radovednost, samozavest in vztrajnost so odlike inženirk strojništva, ki v za zdaj še pretežno moške time vnašajo drugačno energijo,« je poudaril dekan prof. dr. Mihael Sekavčnik v uvodnem nagovoru dogodka Ženske in dekleta v strojništvu, ki je potekal 13. februarja na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Udeleženke – zaposlene, študentke in dijakinje, ki razmišljajo o študiju strojništva - so lahko prisluhnile uspešnim kariernim zgodbam v zadnjem času medijsko bolj izpostavljenih inženirk strojništva:

  • Rosani Kolar, inženirki leta 2022 in letalski mehaničarki v podjetju Adria Tehnika,
  • Neži Guzelj kandidatki za inženirko leta 2022 ter projektni in produktni vodji v razvoju v podjetju Mahle Electric Drives Slovenia ter
  • dr. Katji Klinar, prejemnici štipendije nacionalnega programa L’ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« in asistentka v Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani na dogodku.

Vse gostje so poudarile, da nimajo slabih izkušenj z moškimi kolegi ne na fakulteti ne v delovnem okolju. »Kot v vsaki službi, se je treba dokazati z znanjem in kompetencami. Ko to storiš, resnično ni pomembno, kdo opravi delo; pomembno je, da je delo opravljeno kvalitetno in pravočasno«, nam je zaupala inženirka leta 2022, Rosana Kolar. »Štejejo znanje in sposobnosti; kot ženski mi ne postavljajo ovir, niti nimam privilegijev. Res pa je, da ženske vnašamo v time drugačno dinamiko, kar je za delovanje tima dobro,« je izpostavila dr. Katja Klinar. Neža Guzelj pa je še dodala: »Čeprav delamo na zelo različnih področjih – od letalstva do magnetnega hlajenja, sem sama zaplula v bolj projektne vode. To dokazuje ne samo, da je strojništvo široko in interdisciplinarno, temveč tudi, da inženirke strojništva uspešno delujemo na vseh področjih.« Gostje so se strinjale, da čeprav strojništvo oz. inženirstvo nasploh velja za moško domeno, so ženske tiste, ki jih je včasih strah vstopa na to področje.

Gostje imajo, čeprav delajo na tako različnih področjih, poleg študija še eno skupno točko – samozavest. »Tako gostje kot udeleženke današnjega dogodka, ste ambasadorke, ki vas odlikujeta samozavest in vztrajnost in ste vzornice vsem mladim dekletom.« je sklenil dekan. Zato vse gostje opogumljajo dekleta, da sledijo svojim željam, zaupajo svojim sposobnostim in se prepustijo – sicer tipični lastnosti inženirjev – svoji neskončni radovednosti.