Več sodelovanja tudi med spoloma za prebojne inovacije v industriji in širše

18 okt 2022

Plačne vrzeli med moškimi in ženskami ne bi smelo biti, je 17. oktobra na 4. konferenci Industrija prihodnosti dejal Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Odpraviti je treba stereotipe, povečati sodelovanje na vseh ravneh, tudi med spoloma, so se strinjale udeleženke in udeleženci konference, na kateri je kot sogovornica sodelovala tudi Dora Domajnko, Inženirka leta 2018.

V Sloveniji je povprečna mesečna bruto plača za ženske namreč še vedno za 4,2 odstotka nižja od plače njenega moškega kolega, med vsemi delovno aktivnimi v zasebnem sektorju je zgolj 38 odstotkov žensk, v industriji je z 32 odstotki ta delež še nižji. Na konferenci je potekala razprava o prihodnosti industrije, kako bo kot zelena, ustvarjalna in pametna izšla še močnejša iz kriz.

Krize kot priložnosti za razvoj
Nuša Pavlinjek Slavinec (ROTO Slovenija, d.o.o.), Maja Kalan Pongrac (Ljubljanske mlekarne, d.o.o.), Sabina Sobočan (Varis Lendava d.o.o.) in Aleša Mižigoj (Medex, d.o.o.) so na okrogli mizi razpravljale o svojem pogledu na krize kot priložnosti za razvoj. Strinjale so se, kako pomembno je sodelovanje, tako med spoloma kot medgeneracijsko, kar lahko vodi tudi do inovacij. Treba je imeti pogum in strast. Ne verjamejo v stereotipe. Maja Kalan Pongrac je izpostavila, da je treba strast za poklic bolj pokazati navzven. Spregovorila je tudi o trajnosti, ki je v zadnjem obdobju vse bolj v središču različnih razprav in dodala, da »ženske imamo posluh za naravo, za ljudi, za družbeno odgovornost. In ta del je ženski.« »Nikoli ni prepozno biti mentoriranec,« je bila jasna glede medgeneracijskega sodelovanja. Ob koncu je dodala, da bi si želela, »da bi bilo nepomembno, kdo si, kaj si, ampak da delaš, v kar verjameš in ni treba gledati levo ali desno.« Moto Sabine Sobočan je »vse se da, je pa vse odvisno od časa in denarja.« Na problem je treba gledati kot na izziv. Po njenem prepričanju ne sme biti stereotipov. »Ni pomembno ali si moški ali ženska. Pomembne so znanje, vrednote. Dajmo se upati,« je pozvala. Podpira mentorski program, medgeneracijsko sodelovanje in vseživljenjsko učenje. »V slogi je moč. Le skupaj smo lahko uspešni.« Ob koncu je dodala prispodobo, da se sončnice obračajo proti soncu, v dežju pa druga proti drugi. »Ponosna bom šele takrat, ko se na svetu ne bomo delili na moške, ženske, po rasi, narodnosti …«

Zelena, pametna in ustvarjalna prihodnost industrije
Svoje poglede o zeleni, pametni in ustvarjalni prihodnosti industrije ter o cilju, da z večjim vključevanjem žensk v ekipe pridemo do prebojnih inovacij so v nadaljevanju soočile Roswita Golčer Hrastnik (Biosistemika d.o.o.), Urška Kajtner (Loftware NiceLabel), Dora Domajnko (RLS Merilna tehnika d.o.o.) ter Marta Kelvišar (Adria Dom, d.o.o.). Strinjale so se, da so mešani timi bolj učinkoviti, kreativni ter kot izjemno pomembne dejavnike izpostavile empatijo, povezovanje, vključevanje in varnost. Urška Kajtner je ob pogovoru o »steklenem stropu za ženske« pojasnila, da obstajajo določeni nevidni dejavniki, ki ženskam otežujejo napredovanje in poseganje po višjih delovnih mestih, kar je tudi posledica deljene odgovornosti družbe, začenši od vzgoje v zgodnjem otroštvu do izobraževanja, širše družbe in medijev. Pogreša več mentorstva ženskam, podpore njihovemu usmerjenemu kariernemu razvoju. Tudi v podjetjih so vodstva pogosto premalo ozaveščena. Sama je dvakrat dosegla »stekleni strop, na katerem so stale ženske«. Izpostavila je, da »se moramo kolegice podpirati med seboj. Niso za vse krivi moški,« je bila jasna. Dora Domajnko je potrdila medgeneracijsko nezavedno prenašanje vzorcev, ki pomenijo motečo »prtljago, ki jo nosimo s seboj«. Nad priučenimi stereotipi se je po njenem prepričanju treba zamisliti. Želi si časov, ko bodo kompetence na prvem mestu, raznolikost pa bo kot samoumevna prišla zraven. Zaveda se, da je v manjšem, mladem podjetju, lažje ekipe sestavljati glede na kompetence in glede na medsebojno pripravljenost za sodelovanje.

4. konferenco Industrija prihodnosti: »Industrija je ženskega spola« organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Javno agencijo SPIRIT Slovenija ter Uradom RS za intelektualno lastnino.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

Z vami delimo tudi povezavo Analiza žensk v Sloveniji

 

Medijski odzivi: