Pomembno je negovati zanimanje za tehnične smeri deklet že v osnovni šoli

20 maj 2022

V četrtek, 12.5.2022, je v sklopu konference Dnevi slovenske informatike 2022 potekala okrogla miza Izzivi žensk v IT. Na okrogli mizi je bilo izpostavljenih kar nekaj idej za inspiracijo in napredek vključevanja žensk.

Na okrogli mizi so sodelovale Zdravka Zalar, soustanoviteljica in direktorica podjetja Smartis d.o.o., Polonca Blaznik, svetovalka ministra v Službi vlade za digitalno preobrazbo, Aida Kamišalić Latifić, docentka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru in Inženirka leta 2019 ter Nika Jeršič, študentka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru in entuziastka za kibernetsko varnost. Okroglo mizo je povezovala Lili Nemec Zlatolas, soustanoviteljica iniciative Ladies in Informatics.

Udeleženke so izpostavile problematiko manjšega števila deklet, ki se vpisujejo na študije informacijskih tehnologij in pomembnost tega, da se zanimanje za tehnične smeri izobraževanja začne že v osnovni šoli. Prav tako so izpostavile, da mora biti sposobnost vedno najbolj pomembna pri zaposlovanju, istočasno pa so raznolike ekipe bolj uspešne od homogenih.

V živo so se na okroglo mizo povezali tudi Katja Mohar Bastar, direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije ter udeleženci konference Ženske za digitalizacijo (digitalna.si), ki je potekala v Ljubljani.