Inženirke, žive knjige

14 mar 2022

V petek, 4. marca 2022, je pod okriljem Evropskega izziva – Tehnofobija ni za ženske v Mestni knjižnici Kranj potekala že druga tehnološko obarvana Živa knjižnica.

Živa knjižnica je dogodek, ki je namenjen razbijanju predsodkov. Pravzaprav je zelo podobna katerikoli drugi knjižnici, le da v njej namesto papirnatih knjig zgodbe pripovedujejo ljudje. Žive knjige delijo svoje zgodbe, izkušnje, poglede na svet in izzive, s katerimi se soočajo na svoji poti.

Tokratni dogodek je bil tehnološko obarvan, saj je bil glavni namen naslovitev predsodkov do žensk v znanosti, tehnologiji in inženirstvu. Obiskovalci so se tako lahko pogovarjali z inženirkami, znanstvenicami, fizičarkami in matematičarkami.

Živa knjižnica je bila tokrat še posebej namenjena osnovnošolcem zadnje triade in srednješolcem, ki se bodo kmalu odločali o svoji nadaljnji študijski in poklicni poti in seveda vsem, ki želijo prispevati k premagovanju spolnih stereotipov v zasebnih in poslovnih okoljih.

Svoje zgodbe so delile tudi nominiranke za Inženirko leta: Špela Jug, Katja Popovič, Dijana Makivić Grilc, Saša Vrhovec Hartman in Eneja Osterman ter Inženirka leta 2020, Jasna Hengović. Več o 'knjigah' tokratne žive knjižnice si lahko preberete tukaj.