Voščilo ob mednarodnem dnevu žensk v znanosti

11 feb 2022

Mednarodni dan žensk v znanosti, ki ga že tradicionalno praznujemo 11. februarja, je opomnik, da je znanstvenic še vedno premalo.  V Sloveniji je na primer delež znanstvenic le 34,5%, kar 6,5% manj od evropskega povprečja.

Ob tej priložnosti je Nataša Kovačević, Inženirka leta 2021, nagovorila znanstvenice, mlada dekleta in javnost:

»Danes je mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Ob tej priložnosti bi rada čestitala vsem znanstvenicam za njihovo delo in dosežke, ki prispevajo k razvoju in napredku sodobne družbe.

Glede na to, da sem tudi sama nekaj časa delala v znanosti, se zavedam, kako pomembna je vloga žensk. Za reševanje izzivov v 21. stoletju bo ključna uravnoteženost obeh spolov in da se izkoristi vse talente, ne glede na spol. Pomembno je tudi, da se uspešne raziskovalke prepozna in nagradi. Tako bodo tudi mlajše generacije deklet dobile spodbude in zglede, kar jim bo omogočilo lažjo izbiro pri šolanju in karierni poti.«

Nataša je v svet znanosti stopila v začetku karierne poti, ko se je kot mlada raziskovalka zaposlila na Inštitutu Jožef Stefan, kjer je preučevala preprečevanje korozije različnih kovin. Kljub temu, da jo je pot kasneje odnesla v gospodarstvo, danes ostaja povezana z znanostjo kot vodja projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor. Pri svojem delu namreč opravlja tudi temeljne in aplikativne raziskave korozijskih procesov na kovinskih in kompozitnih materialih.