Inženirke v živi knjižnici

16 jun 2021

V soboto, 12. junija, je v Kranju v organizaciji Mestne knjižnice Kranj potekala živa knjižnica z naslovom Tehnofobija ni za ženske.

Živa knjižnica deluje na enak način kot navadna knjižnica, le da si v njej namesto knjige "izposodiš" osebo, ki ti v kratkem pogovoru razkrije svojo zgodbo, izkušnje in poglede na svet. Knjige so bile tokrat ženske, ki opravljajo stereotipno moške poklice iz tehnološko-naravoslovnih področij, med drugim astrofizičarka, pilotka helikopterja in voznica avtobusa.

Tokratni dogodek je potekal v okviru projekta Evropskega izziva Tehnofobija ni za ženske, ki raziskuje različne vidike vstopa žensk na tehnološka področja. Nastal je z namenom rušitve stereotipov, razkrivanja novih možnosti in opogumljanja k udejstvovanju žensk na področju, hkrati pa z različnimi dejavnostmi vzpostavljati prostor za aktivnosti, ki presegajo stereotipe in opogumljajo k novim možnostim.

Svoje zgodbe sta med drugim delili tudi Nika Mlinarič, nominiranka za Inženirko leta 2019, in Emilija Stojmenova Duh, nominiranka za Inženirko leta 2018. Več o tokratnih živih knjigah si lahko preberete: tukaj.