Odprt je razpis za Inženirko leta 2020: iščejo 10 predstavnic tretje generacije slovenskih inženirk

20 avg 2020

Danes se je odprl razpis za Inženirko leta 2020. Z izborom, ki letos poteka tretje leto zapovrstjo, želijo prispevati k učinkoviti promociji inženirskega poklica v Sloveniji in gradijo skupnost slovenskih inženirk, da bodo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Posamezniki oz. podjetja in organizacije lahko kandidatko za Inženirko leta 2020 predlagajo do 20. septembra prek obrazca.

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

V ožjem izboru deset inženirk, ki bodo januarja 2021 izbrale nosilko naziva inženirka leta
Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi. V Evropi je namreč na študijih STEM le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Dva od glavnih razlogov zakaj se dekleta ne odločajo za inženirske poklice sta namreč premalo zgledov in neustrezno naslavljanje pomena, vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe.

Med prijavljenimi kandidatkami, bo komisija izbrala deset predstavnic letošnje tretje generacije slovenskih inženirk, ki bodo predstavljene 11. novembra, priznanje Inženirka leta 2020 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 6. januarja 2021. Naziv bo predala aktualna nosilka naziva Inženirka leta dr. Aida Kamišalić Latifić, doktorica in soizumiteljica patenta, ki se kot raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ukvarja predvsem s tehnologijo veriženja blokov. Leto pred tem je bila za prvo slovensko inženirko leta izbrana dr. Dora Domajnko, doktorica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta mlade z aktivnostmi in dogodki na gimnazijah ter šolskih centrih že deveto leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.