Znana je druga generacija nominirank za Inženirko leta

20 nov 2019

Znanih je 10 nominirank za Inženirko leta 2019, ki po izboru komisije predstavljajo največji potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Inženirka leta 2019 bo znana na slavnostni prireditvi 8. januarja 2020. Lani je ta naziv pripadel Dori Domajnko, inženirki elektrotehnike v podjetju RLS.

V središču drugega slovenskega izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. Po tem merilu odkrivamo potencial pestre izbire poklicne poti, ki jo omogoča inženirski poklic, in kaj vse lahko inženirke na svoji poklicni poti dosežejo.

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2019 so uvrščene (podrobne predstavitve in fotografije nominirank so v priloženem dokumentu):

  • Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru;
  • Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in skrbnica raziskovalnih projektov v podjetju ISKRATEL, d.o.o., Kranj;
  • Barbara Bukvič, pooblaščena inženirka v podjetju IBE, d.d., svetovanje, projektiranje in inženiring;
  • Eneja Osterman, projektna vodja na področju energetskih rešitev v podjetju Interenergo d.o.o.;
  • Kaja Zupančič, avtomatičarka v službi vzdrževanja tovarne v podjetju Revoz d.d.;
  • Katja Popovič, razvojna inženirka v podjetju Gorenje Orodjarna, d. o. o.;
  • Mia Lesjak, tehnologinja v oddelku brizganja plastike v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje;
  • Nika Mlinarič, letalska inženirka v podjetju AFormX d.o.o.;
  • Nina Lah, vodja laboratorija za analizo delcev v podjetju Lek d.d.;
  • Vildana Sulić Kenk, vodja razvojne skupine v podjetju Fotona d.o.o.

10 enakovrednih nominirank, ena 'predsednica razreda'
Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugih sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta iniciativa mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že osmo leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo predvsem problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi. Pri izboru je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. V Evropi je namreč na študijih STEM (ang. Science, technology, engineering, and mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Eden od glavnih razlogov, zakaj se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, je pomanjkanje zgledov in da jim na splošno ne znamo pojasniti pomembnosti vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. O tem zgovorno priča tudi aktualna raziskava družbe Kliping, ki je v letu 2018 v slovenskih medijih besedo 'inženir' zaznala v kar 10.314 objavah, besedo 'inženirka' pa le v 530 objavah, od katerih jih je bila četrtina povezanih s projektom Inženirka leta.

Naslednica Dore Domajnko bo znana 8. januarja 2020
Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: vse nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev.

Aktualna nosilka naziva Inženirka leta je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika, ki jo je žirija prepoznala kot izjemen navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti.

Predstavitve nominirank najdete na spletni strani Inženirka leta. Z veseljem se bodo odzvale povabilu za izjavo, pogovor in druge aktivnosti, ki podpirajo ambicijo projekta: navduševanje deklet za inženirke poklice.  

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si, 041 213 451, Matjaž Kljajić

Andrej Križ, povezava do fotografij nominirank v višji resoluciji.