Nežnost tulipana, trdnost matice

24 dec 2018

Izbor Inženirka leta navdihuje za prestop od nevidnosti k navdihu – njegovo ambicijo je študentka grafičnega oblikovanja ujela v celostni grafični podobi projekta Inženirka leta. 

»Zasnovno idejo sem osnovala v prepletu dveh gradnikov. Želela sem izpostaviti nežnost tulipana in trdnost matice, ki ju povezuje enako število šestih listov in robov. Njuno zgodbo sem naprej razvila v silhueto logotipa. Tako od rdečega tulipana kot matice sem 'žrtvovala' del njunih lastnosti, ki ju definirajo ter ju spojila v upodobitveni podobi ženske, inženirke, ki je s pogledom oz. s telesom usmerjena navzgor. Znak vzbuja rast, pozitivnost, veselje, zmago, navdih in (iz)stopanje naprej. Pri razvoju sem vselej sledila osnovni usmeritvi projekta od nevidnosti k navdihu,« se je razvoja celostne grafične podobe lotila Jana Birsa, študentka Grafične in medijske tehnike na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Jureta Ahtika.

Samozavestna rdeča v kontrastu 'umirjene' sivine

Pred samim kreativnim delom je Jana opravila analizo in si nastavila paleto sestavnih elementov iz katerih je potem črpala razvoj ideje. »Sestavila sem moodboard iz slik in elementov iz katerih sem črpala ideje za celostno grafično podobo. Uporabila sem rdečo barvo, ki izžareva močno energijo, obenem pa je to barva spodbude in odločnosti. Odseva močno voljo in vztrajnost – to kar tudi inženirke poosebljajo. Energijo, moč in samozavest udarne rdeče barve sem nato postavila v kontrast s sivo barvo, ki simbolizira stabilnost. Ustvarja občutek miru in zbranosti ter zastopa 'tisti' nevtralni inženirski vidik,  med tem ko rdeča barva človečnost

moodboard

 

barve il